Illés Boglárka: Percenként 4


dr. Illés Boglárka
(A szerző az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.)

Amikor Rejtő Jenő Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára című könyve a kezem ügyébe akadt és Gustav Bahrnak – aki a leleplezett szélhámosság és az érdem nélkül vállalt ünneplés közötti választás lehetőségével élve, de kényszer hatására az ünneplést választva nyugodott bele a világhírbe – Egyiptomot a hölgyek zörgő karpereceikkel, dús festékeik harci színeivel és a cigarettájukkal juttatták az eszébe, már készültem arra földre, „ahonnan a festett lábköröm divatja származik, továbbá a Tíz Csapás”.

Bár a fenti állítások közül mind igaznak, korántsem a legfontosabbnak bizonyultak.

A CIA becslése alapján Egyiptom lakossága az idei évben meghaladta a 97 millió főt, melyből a 25 év alatti fiatalok adják a teljes népesség több, mint felét. A nők átlagosan 23 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, a lakosság évente 2 millió fővel növekszik. Elemzők szerint ekkora népszaporulat mellett 7-8 százalékos GDP növekedésre lenne szükség ahhoz, hogy a munkaerőpiac fel tudja venni az évente megjelenő álláskereső fiatalokat, azonban az IMF adatai alapján az ország GDP-je 2016-ban 4,3 százalékkal növekedett, a becslések pedig mindössze 3,5 százalékos növekedéssel számolnak 2017-re. Míg a turizmus 2012-ben az ország GDP-jének 12 százalékát tette ki, addig ez a szám 2016-ra – köszönhetően a hatalomból 2013-ban kiszorult Muzulmán testvériség hadsereg és rendőrség elleni merényleteinek és az iszlám szélsőségesek turisztikai célpontok, valamint a keresztény lakosság elleni támadásainak – 7,2 százalékra csökkent. A Világbank adatai szerint a munkanélküliséggel küzdő fiatalok aránya 33 százalék felett jár.

Ezekkel a kihívásokkal szembesül el-Sisi, Egyiptom elnöke.

Abdel Fattah el-Sisi, aki a hadsereggel a háta mögött üzeni a fiataloknak, hogy nem csak a jövőt, hanem a jelent is rájuk kívánja építeni. A nekik szervezett első Ifjúsági Világfórumon több, mint 60 állam vezetőivel és 100 feletti számú ország fiatal résztvevőivel, valamint a folyamatos jelenlétével biztosítja, hogy egy problémájára megoldást nem találó fiatal tervezetlen és szervezetlen, dühös és kétségbeesett hozzászólására is elegánsan és megértően válaszol, ami után nem jár más csak köszönöm a problémát felvető, és taps a figyelmüket fenntartók részéről. A pillanat, amikor az európai megérti, hogy az érkezésekor és távozásakor a személyi kultuszt ugyan mellőző, de annál nagyobb tisztelettel övezett vezetőt köszöntenek felállással.

Az elnök segíteni kíván a fiataloknak abban, hogy először önmagukat tudják meghatározni, majd a nemzeti identitásukat megszilárdítva induljanak el egy prosperáló jövő irányába.

#AllForPeace #AllForCreativity #AllForDevelopment

A konferencia mottói nem csak a helyes logikai lépéseket jelentik, hanem azon progresszív célkitűzések megvalósulásának az elengedhetetlen előfeltételei, melyekkel el-Sisi az egyiptomi fiataloknak egy élhetőbb jövőt akar az országában teremteni.

Hiszen a béke, a biztonságérzet és a rendszerszerűség elengedhetetlen feltételei a kreatív gondolatoknak és egy innovatív környezet kialakulásának, amelyek azon túl, hogy a fejlődés alapköveit jelentik, a szülőföldön való boldogulást segítik elő és a fiatalok radikalizálódásának kockázatát is csökkentik.

Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség 20 százalékkal kevesebb fiatalt érint, azonban míg Egyiptomban percenként 4 gyermek jön világra, nálunk ehhez még fél óra is kevés. Eltérő kihívásokkal nézünk szembe, azonban a célunk ugyanaz: egy biztonságos ország megőrzése és megteremtése, ahol és amelyben a jövő nemzedékei birtokba tudják venni és meg tudják őrizni azokat a javakat, amelyekért az őseik megharcoltak és amelyeket értük hoztak létre.

A céljaink elérésében egymástól tanulhatunk és egymásban partnerre találhatunk, ahogy a V4 elnökség átvétele után Orbán Viktor is nyomatékosította: „a szellemi természetű barátságon túl nekünk érdekünk is az Önök sikere.”

Magyarország korfája

Egyiptom korfája

https://reaktor.blogstar.hu/./pages/reaktor/contents/blog/44625/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?