Paul Ziemiak: A kormányba megoldóemberek kellenek


Kép forrása: Konrad-Adenauer-Stiftung Ungarn

A Konrad Adenauer Stiftung, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Fidelitas "Fiatalok és Európa" címmel december 6-7. között megtartott konferenciájának vendége volt Paul Ziemiak, a CDU/CSU ifjúsági szervezetének (Junge Union) elnöke, akivel Kuli Petra és Török Patrik, a Fidelitas külügyi kabinetének tagjai beszélgettek.


Németországban idén volt választás. Milyen tanulságot vonsz le az eredményekből? Magyarország jövő tavasszal választ. Milyen tanácsokat tudnál adni nekünk?

Ez bonyolult kérdés, nehéz 1-2 mondatban összefoglalni. Ha olyan egyszerű lenne, akkor már a választás előtt meg tudtam volna mondani, hogy mit is kellett volna tennünk. Szerintem az emberek nem érezték, hogy a politika megértené őket bizonyos kérdésekben – ez igaz minden pártra. Ez vezetett oda, hogy az emberek egy része tiltakozását fejezte ki a leadott szavazatán keresztül.

Ha azt kérdezed, hogy mit tanácsolnék nektek, akkor azt javaslom, hogy folyamatosan figyeljetek az emberekre, a jövőben nekünk is sokkal jobban kell koncentrálnunk erre.

De beszéljünk arról is, hogy mit csináltunk jól - a door-to-door kampányunk például nagyon jól sikerült. Ennek során, több alkalommal is újra megtapasztalt komoly tanulság, hogy az emberek nem elmélkedést várnak tőlünk, hanem megoldást a problémáikra. Ennek értelmében nem szabad túl ideologikusnak lenni. Az emberek nem ideológusokat akarnak a kormányban látni, hanem olyan politikusokat, akik megoldják a problémáikat. Ha egy párt ezt tudja közvetíteni - és szerintem a Fidesz egy ilyen párt - akkor az sikerre vezet.

Jelenleg is zajlik még annak az elemezése, hogy mi vezethetett ilyen eredményekre Németországban. Célunk továbbra is az, hogy a következő választásokon 40% feletti eredményt érjünk el, ami európai viszonylatban kiválónak mondható. A magyar választási rendszer alapján a CDU CSU abszolút többséget szerzett volna, a brit választási rendszerben pedig alkotmánymódosításhoz is elegendő többségre tettünk volna szert. A német választási rendszerben azonban ez az eredmény, még a második helyezetthez képest látható jelentős előny birtokában sem eredményez parlamenti többséget. Emiatt kénytelenek vagyunk szövetségest találni,  akikkel olyan kormányprogramot tudunk összeállítani, ami révén hatékony választ adhatunk a választók kérdéseire, problémáira.

"A CSU-tól jobbra nem lehet demokratikus párt" hogyan értelmezhető manapság ez a Franz Josef Straußtól származó idézet? A CDU/CSUnak a politikai jobb oldal irányába kellene tolódnia?

Nem! Ez a mondat helyes, helyes volt, és helyes is lesz és pont emiatt a célunk, hogy a következő Bundestagban az AfD ne képviseltethesse magát. De mit kell ehhez a CDU/CSU-nak tennie? Semmiképpen nem eltolódni a politikai jobboldalra. A jobboldalra tolódás azt jelenti, hogy a párt elmozdul a politikai mező jobbszéle felé. Ezt én nem akarom. Bár sokan elégedetlenek voltak a szeptemberi eredménnyel, ne felejtsük el, hogy 10 százalékos előnnyel nyertünk a választáson. Több mint 12 millió választó támogatta a CDU listáját, ami azt jelenti, hogy nagyon sok ember bízik bennünk. Őket nem hagyhatjuk magukra pusztán azért, mert vannak, akik meg tudtak szólítani olyanokat, akik korábban minket támogattak. Nem a párt áthelyezése, hanem újbóli kinyitása a megoldás. A politikai középtől a jobboldal irányába. Mi vagyunk azok, akik a jobboldaltól a középig integrálunk. A politikában nincs vákuum. Ha valamit szabadon hagyunk, azt elfoglalják mások. Ezért nem az egész pártnak kell jobbra tolódnia, hanem újra széles spektrumot kell felmutatni.

Még egy rövid kérdés a migránsválsághoz. Ez továbbra is erősen meghatározza az EU-t. Mi a véleményed, mennyire fogja a jelenlegi válság befolyásolni az EU jövőbeni változásait? Milyen irányt látsz?

Úgy gondolom, hogy ez a válság nagyon, nagyon nehéz volt. De hiszek abban, hogy ez a válság egy új pontnak a kezdete lehet. Egy új esély. Nemrég megkérdezett egy újságíró, hogy mit gondolok, kinek kellene kinek köszönetet nyilvánítani. Orbán Viktornak, vagy Angela Merkelnek volt igaza? Ki tévedett?

Talán esélyt kaptunk arra, hogy lezárjunk egy fejezetet, és egy újat nyissunk. Nem az a lényeg, hogy kinek volt igaza, vagy kinek nem. Szembesültünk egy nagyon nehéz helyzettel, amiből tanulnunk kell, annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg az akkori krízis. Ehhez azonban szükséges, hogy mindkét fél tanuljon a történtekből, értékelje az eseményeket. Ebben a folyamatban hárul komoly feladat ránk, fiatalokra. Ha bizonyos pillanatokban, néhány kérdésben markánsan különbözően is látjuk az élet eseményeit, akkor is beszélnünk kell egymással és közösen gyorsabban, könnyebben birkózhatunk meg olyan súlyos kihívásokkal mint amilyen a migrációs hullám volt.

Ehhez kapcsolódóan beszélnünk kell arról is, hogy az EU sokszor azt mondja, meg kell védeni a külső határokat. Szerinted hogyan néz ki a hatékony külső határvédelem?

Hogy azok az emberek, akik nem jöhetnek be, nem is jönnek be. Ez a hatékony határvédelem.

Milyen intézkedésekkel lehet ezt elérni?

Azok az államok, amelyek külső határral rendelkeznek, teljesítik kötelességeiket, ezt megszervezik és végrehajtják. Ez így van leírva a Schengeni-egyezményben is. Ez több területen is jól működik, példaként említhetem az ukrán válságot. Viszont szükség van a többi állam szolidaritására is, hogy támogassák azokat az országokat, mint Magyarország, amelyek külső határral rendelkeznek. Például pénzzel, eszközökkel, sőt akár saját katonákkal is, amennyiben a felek úgy kívánják. A Földközi-tengert illetően pedig úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik nem maradhatnak, vissza kell menniük ahhoz a parthoz, ahonnan elindultak. Máskülönben, nem fogjuk tudni megoldani a problémákat.

https://reaktor.blogstar.hu/./pages/reaktor/contents/blog/45964/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?