Egy Új Kezdet Lehet Más


Kiss Dávid

Az LMP társelnökei szorgosan hajtogatják a párt főüzenetét: az LMP egy 21. századi párt, ezért nem fogunk össze az elmúlt 28 év szereplőivel.  Mindeközben azért megemlítik, hogy a koordinált jelöltállításban lehetnek együttműködések ezen a szereplőkkel, mert ez szükséges a kormányváltáshoz amit ők is meghirdettek. Sőt nemcsak kormányt, hanem korszakot is akarnak váltani. Amit a párt erősödésére és a miniszterelnök-jelöltjük népszerűségére alapoznak. Most azonban lássuk kik harsogják, hogy „az elmúlt 28 év szereplői”, milyen erőforrássokkal rendelkeznek és mit várhatunk a párt által meghirdetett korszakváltástól.

Ha azt mondjuk Lehet Más a Politika először is muszáj megnéznünk, hogy milyen múlttal rendelkeznek  a párt politikusa. Schmuck Erzsébet a Medgyessy-kormány helyettes államtitkára volt, a frissen igazolt Demeter Mártát egyenesen az MSZP frakcióból lépett át. A szövetséges Új Kezdetnél is hasonló a helyzet, a párt elnöke Gémesi György az MDF haláltusája idején volt alelnök. Legutóbb pedig egy helyi ex-jobbikos képviselőjelölttel hakniztak. Gémesi egyébként az év elején még letagadta saját pártját, mondván ő nem tagja ennek pártnak. Végül a két párt decemberben hivatalosan is megállapodott a közös indulásról és egy közös programot is kiadtak, ami inkább egy, a kormányzópártokat szidalmazó kiáltványnak mondható. Mivel a kétpárti lista esetén 10 % a parlamenti küszöb, ezért az Új kezdet jelöltjei az LMP listáján kaptak helyet. Kirívó, hogy miközben kormányváltásról beszélnek a 10%-os küszöbtől is félnek, csakúgy mint az MSZP és a Párbeszéd szövetség.

Mint ismert a nagyvárosokban aktív LMP vidéken elég gyatrán szerepel, ami az párt 33 alapszervezetét tekintve  nem meglepetés. Ezért az új szövetségest minden bizonnyal az elégedetlen vidéki szavazók megszólítására szerződtették. A Gémesi által verbuválódott Új Kezdet tagjai pár száz, illetve pár ezer fős települések elégedetlen polgármesterei, akik között van ex-Jobbikos, ex-Kisgazda, ex-MDF-es és még ki tudja. Ami viszont aggódásra adhat okot, hogy a párt egyik alelnöke, egy borsodi kis település polgármestere elbukott egy időközi választást amit az Új Kezdetes szereplése miatt kellett kiírni, ezután az alelnöki pozícióból is eltűnt.  Közben egy jól ismert kampánytanácsadó is feltűnt a láthatáron a „gyűlölet karmestere”, Ron Werber, aki 2002-ben a szocikat segítette győzelemhez.

A közvéleménykutatásokból kimutatott 1-2% erősödés valóban reménykeltő lehet az LMP számára, mert a baloldali zűrzavart kihasználva tovább növelheti szavazó táborát. Több baloldali témát igyekszik magáévá tenni, mondván a párt esélyegyenlőségpárti, valamint miniszterelnök-jelöltet állított Szél Bernadett személyében. Így Botka bukása után a Jobbikos Vona Gábor mellett eddig ő volt az egyetlen biztosnak tűnő ellenzéki jelölt. A miniszterelnök-jelöltséggel a párt erősödését kívánták felmutatni, hiszen így nemcsak egy parlamenti párt társelnöke haknizik - leginkább a Simicska - médiában, hanem egy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltje, ami azért jobban hangzik. Szél múltja azonban erősen kötődik a Soros-birodalomhoz: dolgozott a Mendék Migránsokat Segítő Egyesületnél, a Város Mindenkié csoport tagjaival több közös akciójuk volt és számos hivatásos civil aktivistával jó kapcsolatokat ápol. Ő és pártja feltűnően hangosan kiáltanak a Soros érdekeit érintő ügyekben: CEU, civil szervezetek, kvóták. Legutóbb pedig a szegedi LMBTQ… társaság jogaiért aggódott.

Ha pedig a Szél által meghirdetett korszakváltás céljait nézzük, nem kell messzebbre menni a bevándorlás kérdésénél. A párt Európai Parlamentben nyújtott teljesítménye azt igazolja, hogy a bevándorlás oldalán áll, hiszen a legtöbb erre irányuló javaslatot megszavazta. A társelnökök pedig naivan többször elmondták hogy, nem értik miért nem lehet pár ezer embert befogadni.  Mindenesetre a „Lehet Más” és az „Új Kezdet” kifejezések 2018-ban még nagyobb mosolyt fognak csalni az arcunkra, hiszen a koordinált jelöltállítással az LMP ismét bebizonyítja hiteltelenségét.

https://reaktor.blogstar.hu/./pages/reaktor/contents/blog/46758/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?