Bojkottálj, ha győzni nem tudsz

Szikra Levente

Hangzatos írás jelent meg a minap az Index nevű, mértékadó, független, és objektív hírportálon. Ungváry Krisztián történész azt fejtette ki hosszasan, hogy miért is lenne jó, ha a magyar ellenzék bojkottálná a jövő évben tartandó európai parlamenti választásokat. Mivel nem célom, hogy a szerző személyét támadjam, igyekszem eltekinteni tőle, a téma, amit felvet, azonban nem tűri, hogy figyelmen kívül hagyjam.

A bojkott ötlete időről időre felmerül a magyar baloldalon, már 2014 előtt is hallhattunk ilyen hangokat. Nem nehéz belátni, hogy ez a módszer az elkeseredett, ötlettelen, a magyar polgárok számára semmilyen üzenettel nem rendelkező pártok önvédelmi reakciója. Az ellen védi meg őket, hogy valóban cselekedniük kelljen. Ha bojkottálnak, akkor nem kell aláírást gyűjteni, nem kell érvelni, még csak plakátolni sem – az ötlet tehát kiválóan alkalmas arra, hogy megideologizálja a semmittevést.

De nézzük csak meg, hogy milyen előnyöket vár Ungváry a bojkottól! Szerinte végre észbe kapna az EU, hogy tenni kell valamit a csúnya, rossz Orbán-kormány ellen. Jelentem, az EU már 2011-ben észbe kapott, azóta rendszeresen próbálja hol nyíltan, hol burkoltan eltakarítani az útból a neki nem tetsző kormányt. Nem rajtuk múlt, hogy ez eddig nem sikerült: a magyar emberek tömegesen álltak ki a polgári kormány mellett a Békemeneteken és a választásokon is. Hiába tehát Brüsszel minden igyekezete, a demokratikus legitimáció ellen szerencsére nincs fegyvere.

Figyelemreméltó azonban, hogy a magyar választók meggyőzése helyett a baloldal újra külső beavatkozástól várja helyzetének javulását. Bár ezt már megszoktuk tőlük, mégis különösen ironikus, hogy a cikk éppen az utolsó szovjet katona távozásának évfordulóján jelent meg. A baloldal bizony mindig is külső erők segítségével tudott hosszabb időre hatalomra jutni Magyarországon, és nagyon úgy tűnik, hogy mostanáig nem találtak ki új módszert.

A szerző azonban nem elégszik meg ezzel az érvvel és magasabb fokozatra kapcsol. „Magyarországon utoljára 2010-ben tartottak csalás nélkül választást.”-írja, és nem szakad le az ég. Azért egyre unalmasabb, hogy „a túloldal” szerint akkor tiszta és demokratikus egy választás, ha ők győznek. Szerintem ők is unják már ezt szajkózni, mégsem tudnak leszállni erről a vonatról. Pedig ideje lenne már, hiszen az EBESZ megfigyelői is szóltak: rég itt van a végállomás, nem volt választási csalás. Képzeljük csak el, mi lenne, ha a német válogatott tagjai a labdarúgás szabályaival magyaráznák minapi váratlan vereségüket: köznevetség tárgyává válnának, teljes joggal. Ehhez képest a magyar baloldal választásról választásra a szabályokkal, meg a lejtő pályával magyarázza, hogy a többség nem kér belőle. Ungváry érvelése elég kiszámítható egyébként ebben a bekezdésben: a kormány ellen ítélő Kúria jó és független, a Fidesznek igazat adó Alkotmánybíróság meg „a Fidesz által gleichschaltolt”. Most mondanék valamit, de minek… rég megszoktuk már ezt a logikát.

A cikk a továbbiakban is a jól megszokott érvekkel jön: Orbán orosz trójai faló, amúgy is korrupt, a jobboldali média hazudik, stb. Még a jó Európai Néppárt is belekeveredik a sztoriba: hátha végre kizárja a Fideszt, gondolja a szerző. Azt már nem írja le, hogy ezzel rendesen megszívatná magát a Néppárt, hiszen azt a tagját vesztené el, aki rendre a legjobb választási eredményeket éri el. Bizony eddig is ez volt a fő oka a kizárás elmaradásának. Ez is mutatja, hogy az európai jobboldalon még maradt némi politikai érzék, a baloldalról azonban ez már rég kiveszett. Nem is csoda, hogy a választók tömegesen fordulnak el a régi baloldali pártoktól, történelmi mélyponton vannak például a német szociáldemokraták is.

A legmeglepőbb megállapítás, hogy Ungváry szerint sok Fidesz-szavazó azonosulni tudna a bojkottal. Hogy erre a következtetésre mi alapján jut, az nem derül ki: miért is tetszene egy Fidesz-szavazónak, ha az országot kellemetlen helyzetbe hozná néhány tehetetlen minipárt? Jó, persze azon kívül, hogy ha más nem indulna, minden mandátum a Fideszé lenne, ami nyilván nem lenne rossz a jobboldalnak.

De komolyra fordítva a szót: a bojkott azt bizonyítaná, hogy a magyar baloldal végleg lemondott a választók támogatásának megszerzéséről. Semmi üzenetük, semmi jövőképük. A helyzet olyan, mint amikor valaki alulmarad egy vitában, és már csak sértegetni tudja ellenfelét. Üzenem a baloldalnak: a harag és az elkeseredettség nem jó tanácsadó. Tessék dolgozni, értelmes alternatívát kínálni. Már ha csoda történik, és menni fog. Én szurkolok.

https://reaktor.blogstar.hu/./pages/reaktor/contents/blog/54489/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?